Zastanawiałam się, czy jest sens publikować tak prosty przepis. W końcu uznałam, że przecież w ciągu tygodnia zazwyczaj nie mamy czasu na pracochłonne eksperymenty kulinarne, więc taka propozycja na pewno przypadnie do gustu zabieganym osobom 🙂 Muszę przyznać, że na co dzień właśnie tak najczęściej się żywię – wybieram proste, sycące, sprawdzone kombinacje, obowiązkowo pełne warzyw i zdrowych dodatków. Tym razem postawiłam na kaszę gryczaną z dynią i warzywami. To znakomity pomysł na zdrowy lunchbox – smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Robi się ją błyskawicznie, a dodatkowo można użyć do niej ulubionych warzyw. Ja postawiłam na sezonową dynię i zielone warzywa: cukinię, pora i seler naciowy. Dodatkowo użyte w niej składniki, takie jak cebula, czosnek i kurkuma pomagają nam walczyć z pierwszymi, jesiennymi infekcjami (są silnie bakteriobójcze!).
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
- 1/2 cukinii
- 1 laska selera naciowego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pora
- garść oliwek (opcjonalnie)
- kawałek pieczonej dyni
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano, kurkuma – do smaku
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Kaszę opłukać i wrzucić do gotującej się wody ze szczyptą soli. Ugotować, aż kasza będzie miękka, ale wciąż nie rozgotowana.
Pora, cukinię i seler dokładnie umyć. Pokroić w niewielką kostkę. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej lub masło, wrzucić warzywa i podsmażać na małym ogniu. Dodać szczyptę soli. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę. Na patelnię dodać pokrojoną w kostkę upieczoną dynię i pokrojone oliwki. Dodać ugotowaną kaszę i wszystko razem wymieszać. Odstawić z ognia.
Przygotować dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki (np. w słoiczku). Polać nim kaszę z warzywami.*
Podawać na ciepło lub zimno, wedle uznania.
Smacznego!
*jeżeli bardzo się spieszę, polewam kaszę po prostu oliwą z oliwek 🙂
Brak komentarzy