Propozycja na aromatyczny obiad o lekko egzotycznej nucie. Curry z kurczakiem i ananasem to słodko-pikantne połączenie, które bardzo dobrze sprawdzi się w roli zimowego posiłku. Sos lekko zagęściłam mąką kokosową i mąką z ciecierzycy. Jeśli nie macie akurat takich rodzajów mąki, można zastąpić je mąką kukurydzianą.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 puszki ananasów w zalewie
- 150 ml soku z ananasa
- 50 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka oleju do smażenia
- przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczka chilli, sól i pieprz do smaku
- ryż do podania
Kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do miski, dodać przyprawy i sos sojowy, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać sok z ananasa oraz pokrojone w kostkę ananasy i zmniejszyć ogień. Wodę połączyć z sokiem z cytryny i mąkami, tak, by nie było grudek. Wlać do kurczaka i wymieszać. Dodać miód lub syrop z agawy oraz kukurydzę. Spróbować – ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem lub odrobiną miodu. Podawać z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy