Sałatka z selerem konserwowym to w moim domu alternatywa dla tradycyjnej, jarzynowej sałatki. Jest nieco lżejsza, bardziej chrupiąca od swojej kuzynki z gotowanymi warzywami – to za sprawą dodatku rzodkiewki i prażonego słonecznika. Proste składniki, pyszny efekt 🙂 Patrząc na zdjęcia, całkiem przypadkiem udało mi się stworzyć na nich nieco wiosenny klimat, jednak ta sałatka sprawdzi się o każdej porze roku!
Składniki:
- 2 słoiki selera konserwowego (każdy po 370 g)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 duży pęczek rzodkiewki
- 4 jajka
- 1 cebula
- 5 ogórków konserwowe
- 150 g szynki konserwowej
- 1/3 szklanki słonecznika
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą lekko złotego koloru. Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Pokroić w kostkę.
Rzodkiewkę dobrze umyć i osuszyć. Rzodkiewkę, cebulę, ogórki i szynkę pokroić w drobną kostkę.
Selera i kukurydzę dobrze odsączyć na sicie. Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem. Posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.
Smacznego!
Brak komentarzy