To ciasto, obok którego po prostu nie da się przejść obojętnie! Jego obłędny, soczyście zielony kolor przyciąga wzrok i sprawia, że z ciekawości każdy sięgnie chociaż po mały kawałeczek, by dowiedzieć się, jak smakuje ciasto.. szpinakowe. Bo to właśnie szpinak występuje tutaj w roli naturalnego barwnika, jednak bez obaw – jest zupełnie niewyczuwalny 🙂 Ciasto wychodzi bardzo delikatne i puszyste, a dopełnieniem jest pyszny krem na bazie bitej śmietany i galaretki. Jeśli chcecie zaskoczyć najbliższych, koniecznie musicie je zrobić!
inspiracja: Słodkie Fantazje, podaję z moimi zmianami
Składniki
- Ciasto:
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej*
- 1/3 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- Masa śmietankowa:
- 350 ml śmietany 30%, mocno schłodzonej
- 1 galaretka agrestowa
- 1 łyżka cukru pudru
- Dodatkowo:
- owoc granatu do dekoracji
* można też użyć 2 i 1/3 szklanki mąki krupczatki
Składniki powinny mieć temp. pokojową.
Przygotowanie ciasta: Szpinak rozmrozić na małym ogniu i dokładnie odsączyć z wody. Ostudzić całkowicie i dokładnie zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i bardzo puszystą masę. Stopniowo wlewać cienką strużką olej, dalej miksując. Dodać skórkę cytrynową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na koniec dodać zblendowany szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą.
Tortownicę o śr. 24 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego 180 °C i piec około 50-60 minut (patyczek wbity w ciasto powinien wyjść suchy). Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Zimne ciasto obciąć nożem przeciąć nożem na wysokości ok. 2/3, obcięty wierzch ciasta pokruszyć palcami nad talerzem (to będzie nasz „mech”). Spód ciasta z powrotem przełożyć do tortownicy, zakładając brzegi tortownicy.
Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dokładnie wymieszać, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. W międzyczasie ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Tężejącą galaretkę dodać do śmietanki i szybko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na ciasto, na wierzchu wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyć pestki granatu. Ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę, by stężało.
Smacznego!
Brak komentarzy