Makaron/ Obiad

Makaron zapiekany z sosem pomidorowym i beszamelem

Dziś mam dla Was propozycję na obiad, który nie wymaga wielkich nakładów finansowych ani czasowych. Zapiekanka makaronowa to bowiem takie danie, które możemy dowolnie modyfikować w ramach „tzw. czyszczenia lodówki” ;). Ja postawiłam na pomidorową wersję z kurczakiem, beszamelem i serem. Całość wyszła pysznie! Nie ma mowy o przesuszonym makaronie, sos dobrze pokrył każdy element zapiekanki. 
Składniki:
  • 1 opakowanie (400 g) makaronu penne
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
  • oregano
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • Beszamel:
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 300 ml zimnego mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g sera żółtego
Kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmażyć na 1 łyżce oleju, aż lekko się zezłoci, lecz nie będzie przesuszona (mięso dojdzie w piekarniku). 
W osobnym rondlu rozgrzać drugą łyżkę oleju. Do rondla wrzucić pokrojoną drobno cebulę i podsmażać, aż stanie się szklista. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażać. Wlać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem, oregano oraz cukrem lub miodem. Wymieszać i postawić na kilka minut na małym ogniu, aż smaki sosu się połączą.
W dużym garnku zagotować wodę na makaron i lekko ją osolić. Wsypać makaron, pomieszać i podgotować na półtwardo (makaron zmięknie jeszcze podczas zapiekania). Odcedzić, pozostawiając ok. 3 łyżek wody z gotowania makaronu. Połączyć makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem.
Przygotować beszamel: w rondlu rozgrzać masło. Kiedy się roztopi, wsypać mąkę i szybko wymieszać. Cały czas energicznie mieszając trzepaczką, wlewać powoli mleko. Kiedy sos zacznie lekko gęstnieć, zestawić z ognia, dodać połowę sera, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać, aby ser się rozpuścił.
Do dużego, żaroodpornego naczynia wlać kilka łyżek beszamelu. Wyłożyć połowę makaronu w sosie pomidorowym, polać połową beszamelu i posypać startym serem. Powtórzyć czynność. Zapiekać przez około 20 minut w 180 stopniach. Można posypać zieloną pietruszką.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj