Nie wiedziałam, jak mam nazwać ten przepis. Wegańskie klopsiki z soczewicy? Kulki? Pulpeciki? Jakkolwiek ich nie nazwać, wiem, że po prostu TRZEBA je zrobić! Są pyszne i proste do zrobienia, zdrowe i sycące. Zawierają dużo białka pochodzenia roślinnego i błonnika. Pieczone klopsiki z soczewicy będą odpowiednie dla wegan i nie tylko. Są świetne jako przekąska, np. z jogurtem greckim lub guacamole, ale też jako pożywny obiad (wystarczy podać je na ciepło z sosem i sałatką). Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku. Są naprawdę idealne!
Składniki na ok. 12 szt.:
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pieczarki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego
- przyprawy: sól, pieprz,oregano, słodka papryka, cząber, majeranek, mielony imbir, curry – po 1/4 łyżeczki
Orzechy i pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Ostudzić, zmielić na drobną mąkę.
Soczewicę opłukać, wrzucić do gotującej się wody, dodać ziele angielskie i liścia laurowego. Gotować przez około 20 minut, po czym dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować jeszcze trochę, aż soczewica będzie miękka. Odcedzić (jeśli nie wchłonęła całej wody) i ostudzić.Wyjąć ziele i liścia.
Mielone siemię lniane zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i odstawić.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć razem przez kilka minut. Dodać szczyptę soli i pieprzu, wcisnąć ząbek czosnku i jeszcze chwilę podsmażyć.
W malakserze umieścić soczewicę, połowę zawartości patelni, siemię lniane, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Zmiksować do połączenia się składników. Masę przełożyć do miski, dodać zmielone orzechy i słonecznik oraz pozostałą część cebuli i pieczarek. Dokładnie wymieszać dłońmi, aż masa będzie jednolita.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo skropionej odrobiną oleju. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach, w połowie pieczenia delikatnie obracając klopsiki.
Podawać z ulubionym sosem na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy