Muffinki/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Muffinki orzechowo-owsiane z czekoladą

Orzechy włoskie goszczą w mojej kuchni przez cały rok, ale najbardziej intensywnie korzystam z nich chyba właśnie teraz. Uwielbiam wypieki z ich udziałem! Zmielone orzechy wspaniale sprawdzają się jako zdrowy zamiennik mąki. Tym razem wykorzystałam je w małych, pysznych muffinkach orzechowych z czekoladą. Są treściwe i nie przesłodzone. Idealne do popołudniowej kawy.


Składniki na 9 sztuk:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 130 g płatków owsianych Intenson
  • 25 g mąki kokosowej Intenson
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka karobu (można pominąć)
  • 3 łyżki musu z jabłek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
  • dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 
Orzechy i płatki owsiane zmielić w blenderze na mąkę. Wymieszać z mąką kokosową, kakao, karobem i cukrem lub ksylitolem. W osobnej misce połączyć mokre składniki – mus jabłkowy, olej, mleko, jaja. Mokre składniki wlać do suchych i dobrze wymieszać (można to zrobić łyżką lub mikserem). Czekoladę posiekać nożem i wmieszać do ciasta (można też odłożyć nieco czekolady i posypać nią wierzch muffinek). Ciasto przełożyć do przygotowanych papilotek – silikonowych lub papierowych. Piec przez około 25 minut w 170 stopniach. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj