Granola/ Śniadanie

Świąteczna granola piernikowa

To już ten czas, kiedy mam ochotę do (prawie) każdej potrawy (zwłaszcza słodkiej) dosypywać cynamon i przyprawę do piernika. To już ten czas, kiedy misa na owoce wypełniona jest różnokolorowymi cytrusami. Święta idą, czuć to w mojej kuchni 🙂

Pozostając w przedświątecznym nastroju, wyczarowałam granolę. Specjalną, bo sezonową – z dodatkiem miodu, przyprawy do piernika, żurawiny i skórki pomarańczowej. Świąteczna granola piernikowa będzie rewelacyjnym pomysłem na własnoręczny prezent dla kogoś bliskiego, albo…dla siebie samego 🙂 Z pewnością umili niejeden grudniowy poranek – w towarzystwie jogurtu naturalnego czy podgrzanego mleka smakuje cudownie!


Składniki na 1 słoik*:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 3/4 szklanki orzechów (u mnie włoskie)
  • 1/4 szklanki jagód goji
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy (uprzednio sparzonej i wyszorowanej)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

* jak zwykle przy granoli możecie użyć ulubionych składników (płatków, orzechów, bakalii), zachowując  podobną objętościowo proporcję.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

W misce wymieszać płatki owsiane, posiekane daktyle, słonecznik, orzechy i chia. W rondelku umieścić miód, olej kokosowy, startą skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika, cynamon i kakao, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać, aż całość pokryje się lepką masą. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez około 25-30 minut, mieszając granolę co 10 minut, aby się nie przypaliła. Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Dopiero teraz wmieszać do niej żurawinę i jagody goji (gdybyśmy dodali je wcześniej, mogłyby się przypiec i stać gorzkie). Ostudzoną granolę przełożyć do szklanego słoika. Przechowywać w suchym miejscu do 7 dni (u mnie nigdy nie wytrzymuje dłużej :)).

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj