Śniadanie/ Wytrawne

Zielona szakszuka ze szpinakiem i cukinią

Przepis na szakszukę już od dawna znajduje się na moim blogu. Tradycyjną wersję z pomidorami powtarzam przynajmniej raz w tygodniu – to jedno z moich ukochanych śniadań, które sycą mnie na długi czas. Czasem jednak lubię zamienić podstawowe składniki szakszuki – bawię się kolorami, dodając na patelnię energetycznej zieleni. Zielona szakszuka ze szpinakiem i cukinią smakuje wyśmienicie. Spróbujcie takiej wersji 🙂

Zielona szakszuka ze szpinakiem i cukinią

Składniki (1 porcja):

2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 cukinii
1/2 cebuli
2 garści liści świeżego szpinaku
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
kilka czarnych oliwek
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, duża szczypta kuminu, oregano oraz bazylii; opcjonalnie: czarnuszka do posypania, świeże zioła (u mnie bazylia), pieczywo

Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć. Cukinię oraz seler pokroić w kostkę, dodać na patelnię, wrzucić szpinak i smażyć przez około 2 minuty, mieszając. Dodać przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę razem podsmażać. Kiedy liście szpinaku zmniejszą objętość a warzywa lekko się zrumienią, zrobić dwa dołki na patelni i delikatnie wbić do nich jajka. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne.
Szakszukę posypać ziołami, czarnuszką i pokrojonymi oliwkami. Podawać na ciepło z pieczywem.

Smacznego!

You Might Also Like

1 Komentarz

  • Reply
    Kacper Miec
    22 maja 2019 at 09:26

    Mówią, że je się oczami. To prawda! Gdy widzę tak przygotowane danie to nic, tylko inspirować się i samemu coś takiego przygotowywać 🙂

  • Skomentuj