Chociaż zazwyczaj rano wolę usmażyć jednego, dużego omleta lub placek owsiany, tym razem postawiłam na małe placuszki. Dodatek mąki kokosowej sprawił, że są przepyszne! Nie zawierają glutenu ani dodatkowego cukru – cała słodycz pochodzi z banana. Podałam je z masłem orzechowym, poezja!
Składniki na 8 małych placuszków:
- 2 jajka
- 1 banan
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 łyżeczka kakao
- odrobina oleju kokosowego do smażenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Banana rozgnieść na papkę, połączyć z żółtkami i mąką kokosową oraz kakaem. Pianę delikatnie połączyć z resztą masy, mieszając ostrożnie przy pomocy łyżki. Na patelni rozgrzać olej, kłaść niewielkie porcje ciasta i smażyć z dwóch stron.
Smacznego!
Brak komentarzy