Mięso/ Obiad/ Pieczeń

Pieczona rolada z indyka z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Wspaniały pomysł na mięso do obiadu – pieczona rolada z indyka, nadziewana pieczarkami i suszonymi pomidorami. Tak upieczony indyk smakuje wybornie, jest delikatny ale nie przesuszony. Można podać go z ulubionym sosem i obiadowymi dodatkami (u mnie pieczone frytki z selera). Po wystudzeniu, pokrojony w plastry może posłużyć jako pyszny dodatek do kanapek. Warto upiec taką roladę!



Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 400 g pieczarek
  • ok. 5 szt. suszonych pomidorów*
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szczypta rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta chilli
  • sól i pieprz
*można użyć pomidorów w zalewie lub bez – w takim przypadku pomidory najlepiej zalać wcześniej gorącą wodą, by łatwiej było je pokroić
Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem masła, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać ząbek czosnku, pokrojone suszone pomidory oraz zioła i rozmaryn. Wymieszać, dusić jeszcze przez chwilę, po czym zestawić z ognia i ostudzić.

Mięso przeciąć wzdłuż tak, by powstał duży płat grubości ok. 2-3 cm. Przyprawić z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i chilli. Na przekrojonego fileta nałożyć nadzienie pieczarkowe i zwinąć mięso w roladę. Można obwiązać ją sznurkiem, by zachowała swój kształt.

Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu, zawiązać rękaw i przełożyć do brytfanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Kroić po lekkim przestudzeniu.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj