Wspaniały pomysł na mięso do obiadu – pieczona rolada z indyka, nadziewana pieczarkami i suszonymi pomidorami. Tak upieczony indyk smakuje wybornie, jest delikatny ale nie przesuszony. Można podać go z ulubionym sosem i obiadowymi dodatkami (u mnie pieczone frytki z selera). Po wystudzeniu, pokrojony w plastry może posłużyć jako pyszny dodatek do kanapek. Warto upiec taką roladę!
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 400 g pieczarek
- ok. 5 szt. suszonych pomidorów*
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- szczypta rozmarynu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta chilli
- sól i pieprz
*można użyć pomidorów w zalewie lub bez – w takim przypadku pomidory najlepiej zalać wcześniej gorącą wodą, by łatwiej było je pokroić
Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć na patelni z dodatkiem masła, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać ząbek czosnku, pokrojone suszone pomidory oraz zioła i rozmaryn. Wymieszać, dusić jeszcze przez chwilę, po czym zestawić z ognia i ostudzić.
Mięso przeciąć wzdłuż tak, by powstał duży płat grubości ok. 2-3 cm. Przyprawić z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i chilli. Na przekrojonego fileta nałożyć nadzienie pieczarkowe i zwinąć mięso w roladę. Można obwiązać ją sznurkiem, by zachowała swój kształt.
Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu, zawiązać rękaw i przełożyć do brytfanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Kroić po lekkim przestudzeniu.
Brak komentarzy