Mięso/ Obiad

Cukiniowe wieże z mięsem mielonym i sosem z suszonych pomidorów

Proste danie, proste połączenie smaków – a jednak coś sprawia, że ma ono w sobie szczyptę elegancji. Już jakiś czas temu (głównie dzięki blogowaniu) zdałam sobie sprawę, jak wiele możemy zyskać, podając potrawę w bardziej przemyślany sposób. Oczy jedzą pierwsze! Pamiętajmy o tym, gdy następnym razem będziemy nakładać obiad na talerze 😉 A tymczasem lećcie do sklepu po cukinie i wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 nieduże cukinie
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść liści bazylii
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, ostra papryka, oregano
  • garść startego sera żółtego
Sos:
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 2/3 szkl. mleka
Ponadto: 
  • 1/2 szkl. kaszy kuskus (u mnie razowa)
  • 1/2 szkl. bulionu
  • garść pestek dyni
  • listki bazylii do dekoracji
  • kilka kropli kremu balsamicznego (opcjonalnie)
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić do niej posiekaną bazylię i rozmaryn. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Dodać drobno pokrojoną paprykę, podsmażyć z cebulą przez ok. 5 minut, mieszając. Pod koniec wrzucić posiekany ząbek czosnku i smażyć jeszcze chwilę. Dodać mięso i przyprawy, wymieszać. Smażyć przez ok. 3 minuty.
Cukinie dokładnie umyć i odciąć końcówki. Każdą cukinię pokroić w ok. 7 cm słupki. Wydrążyć delikatnie miąższ, oprószyć wnętrze warzyw solą i pieprzem. Wieżyczki ustawić pionowo w naczyniu żaroodpornym i wypełnić je farszem mięsnym. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez ok. 35-40 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotować sos: pomidory pokroić w paski, wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Gotować przez ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, zblendować na gładką masę. Następnie przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek pomidorów. 
Przygotować kaszę kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Cukiniowe wieżyczki podawać na talerzu razem z kaszą i sosem pomidorowym. Posypać pestkami dyni, bazylią i kremem balsamicznym wg uznania. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj