Ciasta/ Tarty na słodko

Tarta malinowo-truskawkowa

Idealne letnie ciasto musi, jak dla mnie, posiadać następujące cechy: zawierać duużo owoców, być lekkie i orzeźwiające. Dobrze, jeśli przy tym nie musimy stać w kuchni przy rozgrzanym piekarniku. Dobrze, jeśli ciasto wyjdzie nie tylko smaczne, ale też..ładne. I wiecie co? Ta tarta spełnia wszystkie powyższe wymagania.

Przepis jest tak naprawdę bardzo podobny do tarty z jagodami, która niedawno pojawiła się na blogu.
Składniki:

  • Spód:
  • 300 g kruchych, czekoladowych ciastek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • Masa:
  • 1 szkl. malin
  • 1 szkl. truskawek
  • 400 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • Do dekoracji:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • płatki migdałów
  • świeże maliny
  • listki mięty
Ciastka zmiksować na drobny proszek. Czekoladę rozpuścić z masłem i połączyć z ciasteczkami. Tak przygotowany spód wyłożyć do formy na tartę, mocno wciskając masę do spodu i boków. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Maliny zmiksować z truskawkami i cukrem. Wymieszać z tężejącą żelatyną.  Śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do musu owocowego i wymieszać łopatką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Wierzch udekorować startą czekoladą, płatkami migdałów, malinami i miętą.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj