Owsianki/ Śniadanie

Pieczona owsianka śliwkowa

Jak ja dawno nie robiłam pieczonej owsianki! Ten fakt z jednej strony nie dziwi ze względu na lato i upały za oknem. Z drugiej jednak – przecież można upiec owsiankę tak, by była ona orzeźwiającym i lekkim śniadaniem. Najlepiej zrobić to wieczorem, by rano cieszyć się gotowym posiłkiem. U mnie królowały śliwki, jogurt i odrobina kokosu. Lekko kwaśna kokilka podbiła moje podniebienie.

Składniki (1 porcja):

  • 2-3 śliwki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • 3/4 szkl. wody
  • szczypta imbiru
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 białko

Śliwki umyć, wypestkować. Pokroić w kostkę. Umieścić w rondelku z 1/4 szkl. wody i syropem z agawy, gotować przez kilka minut, aż śliwki zmiękną. Doprawić imbirem. Odłożyć 1 łyżkę sosu, a do reszty dodać 1/2 szkl. wody i wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez kilka minut, aż płatki napęcznieją i wchłoną trochę płynu. Odstawić do ostudzenia.
Białko ubić na sztywno. Ostudzoną owsiankę wymieszać z jogurtem i płatkami owsianymi. Delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać łopatką. Przełożyć masę do kokilki, polać odłożonym sosem śliwkowym. Piec przez ok. 25 minut w 170 stopniach. Podawać z jogurtem i miodem.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj