Ciasta/ Tarty na słodko

Tarta migdałowo-orzechowa z gruszkami

Lubię taką jesień. Różnokolorową. Na tyle ciepłą, że nie marznę, jednak przyjemnie jest napić się ciepłej herbaty po spacerze. I upiec ciasto, koniecznie z sezonowymi owocami. Gruszki i orzechy to dla mnie prawdziwie jesienne smaki. A jakie są Wasze ulubione?

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szkl. mąki krupczatki
szczypta soli
125 g zimnego masła
2 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego płaski dysk, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim oprószoną mąką okrągłą formę na tartę o średnicy 27 cm. Przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć, np. grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 15 minut. Zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze przez 5 minut.

Masa:
2 duże, dojrzałe gruszki
80 g mielonych migdałów

80 g mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
1 łyżeczka aromatu migdałowego lub Amaretto
200 ml śmietany 30%
2 żółtka
100 g cukru pudru
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać aromat lub likier Amaretto, mielone orzechy i migdały, zmiksować. Dodać śmietankę i wymieszać razem. Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę ponacinać. Na podpieczony spód wylać masę migdałową, ułożyć na niej gruszki. Piec przez ok. 25 minut, aż masa się zetnie i zezłoci. 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj