Lubię taką jesień. Różnokolorową. Na tyle ciepłą, że nie marznę, jednak przyjemnie jest napić się ciepłej herbaty po spacerze. I upiec ciasto, koniecznie z sezonowymi owocami. Gruszki i orzechy to dla mnie prawdziwie jesienne smaki. A jakie są Wasze ulubione?
Składniki:
Kruche ciasto:
2 szkl. mąki krupczatki
szczypta soli
125 g zimnego masła
2 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego płaski dysk, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim oprószoną mąką okrągłą formę na tartę o średnicy 27 cm. Przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć, np. grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 15 minut. Zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze przez 5 minut.
Masa:
2 duże, dojrzałe gruszki
80 g mielonych migdałów
1 łyżeczka aromatu migdałowego lub Amaretto
200 ml śmietany 30%
2 żółtka
Brak komentarzy