Babki/ Ciasta

Babka „tulipan” i przypomnienie o zabawie mikołajkowej


Nie zgłosiłaś/łeś się jeszcze do akcji Świąteczna paczka dla Blogera? Masz szansę jeszcze do niedzieli 🙂 Dołącz do zabawy mikołajkowej, miła niespodzianka od kogoś z blogosfery może być naprawdę fajną sprawą 🙂

Jeśli zaś chodzi o babkę, przepis pochodzi ze starych zapisków mojej mamy. Prezentuje się naprawdę ładnie, więc jeśli chcecie zrobić na bliskich wrażenie, spróbujcie tego ciasta. W smaku jest bardzo dobra, bo posiada zarówno kakao, mak jak i kisiele. Jest to puszysta i delikatna babka z oryginalnym wzorkiem, który jest niewątpliwie jej największym atutem.


Składniki:
250 g miękkiego masła/margaryny
5 jajek
4 łyżki oleju
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy 
1 łyżka kakao
1/2 szklanki suchego maku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło/margarynę utrzeć mikserem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Następnie wsypać cukier i cukier wanilinowy, ucierać aż cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Pod koniec wlać olej, dobrze zmiksować.
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia stopniowo dodać do ciasta. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z ciastem, mieszając łyżką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej osobno dodać: i dokładnie wymieszać.
1. kisiel cytrynowy (+ opcjonalnie parę kropli soku z cytryny)
2. kisiel wiśniowy (+ opcjonalnie parę kropli soku z wiśni)
3. kakao
4. mak
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto wykładać łyżką do formy:  najpierw jasną część ciasta, na nią wzdłuż środka wyłożyć kolejno warstwę wiśniową, kakaową i makową. Zamieszać delikatnie patyczkiem, by utworzył się fantazyjny wzorek, przypominający tulipan.
Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC (sprawdzić patyczkiem).
Smacznego 🙂

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj