W pogoni za wszystkim tym, czego wymaga od nas rzeczywistość, warto czasami zwolnić. Wziąć parę głębokich oddechów, na spokojnie zastanowić się, na co mamy ochotę. I bez pośpiechu delektować się pysznym śniadaniem. Dla wszystkich tych, którzy mają okazję do spędzenia dłuższej chwili o poranku w kuchni – pieczona owsianka. Ze świątecznym akcentem.
Składniki:
1 dojrzały banan
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. płatków owsianych
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
pół łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
2 łyżeczki miodu
u mnie dodatkowo – trochę orzechów i pokrojony plaster ananasa
Banana rozgnieść widelcem, wymieszać z miodem, mlekiem i ew. pokrojonym ananasem. Płatki owsiane, sól, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika wymieszać, ew. dodać orzechy. Połączyć banana z mlekiem z suchymi składnikami. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, zapiekać przez ok. 40 minut w temp. 170 st.
Brak komentarzy