Bez kategorii

Zapiekane naleśniki z farszem mięsno-pieczarkowym




Lubię mieć dużo czasu przed południem i zabierać się za obiad zaraz po leniwym śniadaniu… Nigdzie się nie śpieszyć, kroić warzywa w rytm ulubionych piosenek, uśmiechać się, królować w kuchni. Z tego zawsze wychodzi coś dobrego. Z dzisiejszego obiadu jestem w pełni usatysfakcjonowana.

Składniki:

Naleśniki:
2 jajka
1/3 szkl. maślanki
2/3 szkl. mleka
1 łyżka masła
1 szkl. mąki
szczypta soli
kilka łyżek wody (jeśli ciasto będzie za gęste)

Farsz:
300 g pieczarek
1 duża czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 duża pierś z kurczaka
1 kieliszek pigwówki (można zastąpić innym alkoholem, np. winem)
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki masła

Dodatkowo:
1 mała cukinia
kilka plasterków sera żółtego
szczypiorek

Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe – Jajka roztrzepać. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i maślanką, dodać do jajek. Zmiksować z przesianą mąką i szczyptą soli. Odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ewentualnie dodać trochę wody, aby konsystencja ciasta nie była zbyt gęsta.
Smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.

Farsz:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Posypać szczyptą soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej i szczyptą ziół prowansalskich. Zalać kieliszkiem pigwówki, odstawić na 30 minut do lodówki.
Pieczarki obrać, pokroić. Cebulę drobno posiekać.
Na patelni podsmażyć pierś wraz z marynatą. W osobnym rondlu rozgrzać masło, podsmażyć cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pieczarki, poddusić, aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Dodać przecier pomidorowy i usmażone mięso, podsmażyć jeszcze chwilę.

Na każdym naleśniku ułożyć łyżkę farszu, zwinąć ściśle jak na krokiety. Roladki owinąć cienkimi plastrami cukinii, na każdym położyć plasterek sera żółtego i obwiązać szczypiorkiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 20 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj