Sernik z musem jeżynowym to przepis, który łączy w sobie wszystkie warstwy, które w sernikach lubię. Kruchy spód, kremowy twaróg oraz puszysty, owocowy mus tworzą kompozycję, której nie sposób się oprzeć. Na blogu pojawił się już sernik z polewą jeżynową, więc wiedziałam, że podobne połączenie na pewno zda egzamin. Nie zawiodłam się 🙂 Jeśli szukacie pomysłu na pyszny deser, wypróbujcie ten przepis na sernik z musem jeżynowym.
Składniki (forma 35 x 25 cm)
Spód:
200 g mąki (u mnie orkiszowa)
80 g zimnego masła
1 jajko
40 g cukru pudru
szczypta soli
Masa serowa:
500 g mielonego twarogu półtłustego
150 g gęstego jogurtu naturalnego
150 g cukru
3 jajka
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mus jeżynowy:
400 g jeżyn + 2 łyżki cukru
350 ml śmietany 36%
60 g cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, jajko i sól. Zagnieść jednolite ciasto, owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wymiary formy do pieczenia (25 x 35 cm). Formę wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Widelcem zrobić dziurki na całym spodzie. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut (do lekkiego zezłocenia).
Twaróg zmielić (można użyć do tego blendera). Zmiksować z jogurtem, cukrem, proszkiem budyniowym i ekstraktem waniliowym. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na małych obrotach. Gotową masę serową wylać na podpieczony spód. Sernik piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni, po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Jeżyny umieścić w garnuszku, dodać cukier i zagotować, a następnie zblendować. Powstałe puree dokładnie przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Następnie delikatnie podgrzać ją w rondelku i mieszać, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (uwaga, nie doprowadzamy żelatyny do wrzenia! Wtedy straci swoje właściwości żelujące). Przelać ją do puree jeżynowego i wymieszać.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Bardzo delikatnie połączyć z puree jeżynowym, mieszając najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotowy mus wylać na zimny sernik i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
/na podstawie tego przepisu/
Brak komentarzy