Ciasta/ Serniki

Sernik z polewą jeżynową

W tym roku moja działka przeżywa prawdziwe jeżynowe oblężenie! Nie ma dnia, kiedy rodzice nie przynieśliby pojemnika (lub kilku pojemników) świeżo zerwanych owoców. Część zamroziłam, część przerobiłam na jeżynowy curd, część wypiłam w formie koktajlu… Ale przyszedł czas na ciasto! Sernik, mój ulubiony – prawdziwy, zwarty, lekko cytrusowy. Na spodzie z pełnoziarnistych ciastek. No i z polewą jeżynową na wierzchu, która prezentuje się bardzo elegancko 🙂 Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki, podaję z moimi niewielkimi zmianami. Bardzo polecam!

Składniki: 

Spód :

220 g ciastek owsianych w czekoladzie
50 g płatków owsianych
50 g masła
Rozdrobnić ciastka i płatki owsiane w malakserze. Dodać masło i zmiksować, aż do otrzymania masy przypominającą mokry piasek. Przygotować formę o wymiarach 25×35 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie przyciskając do dna formy. Podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć, przestudzić. 

Masa serowa:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 szklanka cukru
4 duże jajka
sok i skórka starta z jednej cytryny
2 łyżki budyniu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do powstania gładkiej masy, tylko do połączenia się składników – zbyt długie miksowanie sprawi, że masa napowietrzy się, a sernik wyrośnie i opadnie. 
Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 40 – 45 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić.

Polewa jeżynowa:

400 g jeżyn (mogą być mrożone)
100 g cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki żelatyny w proszku
świeże jeżyny do dekoracji
W garnuszku umieścić jeżyny, cukier, sok z cytryny. Zagotować, zblendować na puree. Przetrzeć przez sitko, aby otrzymać gładką masę.
Żelatynę w proszku zalać małą ilością wody (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Dodać do ciepłego sosu jeżynowego, dobrze wymieszać, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą polewę przelać na sernik, rozprowadzić, schłodzić w lodówce.
Kroić na kwadraty, ozdobić jeżynami i podawać.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj