Śniadanie/ Wytrawne

Szakszuka z pomidorami i cukinią

Rozgrzewająca, dodająca energii, niesamowicie pyszna – Szakszuka z pomidorami i cukinią to potrawa, którą ostatnio powtarzam bardzo chętnie. Lubię zacząć dzień od takiego śniadania. Jajka w połączeniu z gęstym, pomidorowo-warzywnym sosem tworzą bardzo smaczną całość. Polecam wypróbować!

Składniki:
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 pomidor malinowy
1/4 czerwonej papryki
1/4 cukinii
1 lub 2 jajka
sól, pieprz, świeża bazylia, kurkuma, słodka papryka
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty ząbek czosnku i smażyć przez kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać pokrojoną dość drobno cukinię, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Pomidora sparzyć i obrać. Pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Dodać szczyptę kurkumy i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Dusić przez kilka minut, aż pomidory się rozpadną i na patelni zacznie tworzyć się sos. Wtedy wbić jajka (ostrożnie, by nie uszkodzić żółtek). Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez kilka minut, aż białka się zetną. Potrawę posypać porwanymi listkami bazylii. Podawać z chlebem jako ciepłe danie.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj