Gofry/ Śniadanie

Gofry szarlotkowe z mąką kokosową

Papierówki to wspomnienie mojego dzieciństwa. Pamiętam, jak jabłonie u moich dziadków uginały się pod ciężarem owoców, które trzeba było codziennie zbierać i przetwarzać. Były delikatne, lekko kwaśne, kruche i niezbyt doskonałe – tu obicie, tam plamka… Ale to właśnie ten gatunek lubiłam najbardziej. Najlepsze musy jabłkowe wciąż robi moja mama, każdego roku przynosząc papierówki z targu lub działki. Zainspirowana jabłkami, postanowiłam sprawdzić, jak wypadną w gofrowym cieście. Tak powstały gofry szarlotkowe z mąką kokosową. Są delikatne i miękkie w środku. Pyszne 🙂

Składniki na 2 gofry:

  • 1 małe jabłko, starte na tarce (ok. 70 g po starciu) – u mnie papierówka
  • 2 małe jajka
  • 15 g mąki kokosowej
  • 80 g kefiru
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Białka oddzielić od żółtek.
Jabłko zetrzeć na tarce (ze skórką). Zmiksować z resztą składników: żółtkami, kefirem, ksylitolem, cynamonem proszkiem do pieczenia, olejem i mąką kokosową. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z pozostałą masą, używając łopatki.
Gofrownicę rozgrzać, wylać połowę ciasta. Smażyć gofry wg wskazań gofrownicy – u mnie około 5-6 minut.
Podawać z ulubionymi składnikami (u mnie domowy mus jabłkowy, jogurt grecki, cynamon i masło orzechowe).

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj