Ciasta/ Ciasta kruche/ Ciasta z jabłkami/ Tarty na słodko

Tarta rustykalna z jabłkami

Tarta rustykalna to staromodne ciasto pieczone bez użycia formy. Niedbale zwinięte kruche ciasto wypełnione moją ulubioną odmianą jabłek – papierówkami – to prawdziwy dowód na to, że proste smaki bronią się same. Nie spodziewałam się, że ta tarta zrobi na wszystkich tak wielkie wrażenie! Dawno nie usłyszałam tak wielu komplementów, kiedy częstowałam nią znajomych. Koniecznie spróbujcie. Zakochacie się w tym smaku!

źródło: Kwestia Smaku

Tarta rustykalna z jabłkami

Składniki:

  • 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • ok. 400 g jabłek – u mnie papierówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać, dodać cukier, cynamon i sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Używając noża, posiekać masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Szybko zagnieść ciasto i uformować w kulę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i przełożyć na blachę. Na środku ciasta ułożyć jabłka, pozostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Zawinąć ciasto na jabłka. Owoce posmarować roztopionym masłem.
Tartę wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj