źródło: Kwestia Smaku
Tarta rustykalna z jabłkami
Składniki:
- 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- ok. 400 g jabłek – u mnie papierówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- duża szczypta cynamonu
- 1 łyżka masła
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, dodać cukier, cynamon i sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Używając noża, posiekać masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Szybko zagnieść ciasto i uformować w kulę. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i przełożyć na blachę. Na środku ciasta ułożyć jabłka, pozostawiając ok. 3 cm wolnego brzegu. Zawinąć ciasto na jabłka. Owoce posmarować roztopionym masłem.
Tartę wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
2 komentarze
Orkiszowa tarta z morelami - Planeta Smaku
13 lipca 2019 at 16:16[…] jakby karmelowe w smaku – po prostu pyszne! Ten przepis pojawił się już na blogu, w wersji z jabłkami.Tym razem postawiłam na wersję z morelami. Sama nie potrafię zdecydować, która bardziej […]
Mąka orkiszowa
7 stycznia 2021 at 14:10Rustykalna tarta wpisuje się w najnowsze trendy kulinarne! Galette to potrawa elegancka, smaczna zarówno na słodko, jak i na słono. Mąka orkiszowa ma charakterystyczny orzechowy smak. Bogata w kwas krzemowy korzystnie wpływa na wygląd skóry włosów i paznokci, pomaga także w koncentracji, więc takie pyszne desery powinniśmy jeść codziennie!