Lubicie takie ciasta, które nie wymagają zbyt wielkiego wysiłku? Przyznaję, że ja bardzo 🙂 Upiekłam więc wegańskie ciasto dyniowo-bananowe, do którego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera (puree z banana i dyni możemy łatwo uzyskać z pomocą… tłuczka do ziemniaków). Jest bardzo proste, nieprzesłodzone, lekko wilgotne w środku. Długo zachowuje świeżość – u mnie nawet po 4 dniach było smaczne. Będzie dobrym wyborem jako proste ciasto do herbaty czy kawy.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 80 ml oleju rzepakowego
- 150 g puree z pieczonej dyni
- 1 duży, dojrzały banan
Puree z dyni, banana i olej zblendować na gładką masę. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, cukier i szczyptę soli. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do małej keksówki (26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez około 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy