Ciasta/ Ciasta z owocami

Wegańskie ciasto dyniowo-bananowe

Lubicie takie ciasta, które nie wymagają  zbyt wielkiego wysiłku? Przyznaję, że ja bardzo 🙂 Upiekłam więc wegańskie ciasto dyniowo-bananowe, do którego wykonania nie potrzebujemy nawet miksera (puree z banana i dyni możemy łatwo uzyskać z pomocą… tłuczka do ziemniaków). Jest bardzo proste, nieprzesłodzone, lekko wilgotne w środku. Długo zachowuje świeżość – u mnie nawet po 4 dniach było smaczne. Będzie dobrym wyborem jako proste ciasto do herbaty czy kawy.

Inspiracja

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej (lub orkiszowej jasnej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 150 g puree z pieczonej dyni
  • 1 duży, dojrzały banan

Puree z dyni, banana i olej zblendować na gładką masę. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, cukier i szczyptę soli. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do małej keksówki (26×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez około 40 minut.

Smacznego!

Zobacz też przepis na zdrowy chlebek dyniowo-bananowy bez cukru 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj