To już najwyższy czas na testowanie przepisów na babki, mazurki, serniki i inne, wielkanocne pyszności. U mnie na pierwszy ogień poszła babka orzechowa. Delikatna i puszysta, z przyjemnie chrupiącym dodatkiem orzechów włoskich i odrobiną nuty czekoladowej. Warto ją przygotować na świąteczny stół i nie tylko!
Oryginał pochodzi z Moich Wypieków, podaję z moimi zmianami
Składniki:
- 170 g masła
- 75 ml wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 2 płaskie łyżki kakao
- garść posiekanych orzechów (dowolnych)
- szczypta soli
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Postawić na małym ogniu i mieszać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z palnika, przestudzić.
W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy, i kakao. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do masy maślanej dodać suche składniki i zmiksować do połączenia składników. Dodać posiekane orzechy i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać łyżką lub łopatką.
Formę na babkę (moja miała średnicę 20 cm) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić, posypać pudrem lub polać polewą.
Brak komentarzy