- Na ciasto
- ok. 400 g mąki pszennej
- 200 g rozmrożonego szpinaku
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- Na farsz
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sera mascarpone
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Uwaga: część pierogów nadziałam tradycyjnym „ruskim” farszem, zrobionym z ugotowanych ziemniaków, sera białego i podsmażonej cebulki. Obie wersje były pyszne!
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak zmiksować blenderem na gładką papkę.
Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wsypać sól i wbić jajko. Dodać szpinak i olej, zagniatać ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, można dodać odrobinę ciepłej wody.
Wyrabiać przez około 5 minut, po czym uformować z ciasta kulę i przykryć ją ściereczką. Odstawić na około godzinę.
W tym czasie przygotować farsz: szpinak umieścić w garnku i rozmrozić na średnim ogniu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone i parmezanem. Odstawić do czasu przygotowania pierogów.
Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, wykrawać z nich koła. Na środku każdego nakładać łyżeczkę farszu. Dokładnie sklejać pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Wrzucać pierogi na wrzątek, lekko zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez około 5-7 minut od czasu, aż wypłyną na wierzch.
Podawać z jogurtem naturalnym lub podsmażoną cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy