Kuleczki wypełnione samymi pysznościami. Może Ty też zrobisz sobie domowe, zdrowe trufelki kokosowo-migdałowe? Smakują prawie jak słynne pralinki Rafaello, są jednak od nich z pewnością zdrowsze. Idealne na przekąskę!
W tym przepisie idealnie sprawdzi się olej kokosowy nierafinowany (virgin), o którym więcej pisałam w tym poście. Odpowiada on bowiem nie tylko za konsystencję masy, lecz jej wspaniały, kokosowy zapach.
Składniki na ok. 8 szt:
- 50 g migdałów
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki syropu kokosowego lub miodu
- Dodatkowo:
- wiórki kokosowe i amarantus ekspandowany do obtoczenia
Migdały, wiórki kokosowe, olej oraz syrop kokosowy zmiksować na jednolitą masę. Schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Po tym czasie z masy formować okrągłe trufelki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w wiórkach kokosowych lub amarantusie ekspandowanym. Wstawić do lodówki, aby stężały.
Zobacz też: amarantusowe trufelki serowo-czekoladowe
Brak komentarzy