Warstwy sprawiają, że nawet proste dania stają się wielowymiarowe, niebanalne i intrygujące. Tak też prezentuje się dzisiejszy deser jaglany z twarożkiem i cytrusami. Proste składniki: krem jaglany, cząstki soczystej pomarańczy i grejpfruta oraz twarożek przenikają się, tworząc pyszną kompozycję. I może trochę zimową, ale w końcu czas powoli się przestawiać 😉
Deser jaglany z twarożkiem i cytrusami
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 i ½ – 2 szklanki mleka (u mnie domowe mleko owsiane)
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g twarogu (zmielonego najlepiej dwukrotnie)
- 2 łyżki miodu
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
Kaszę umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat. Przelać ją wrzątkiem na sicie i ponownie umieścić w rondelku. Kaszę zalać mlekiem (1 i ½ szklanki), dodać cukier i szczyptę soli. Gotować przez kilkanaście minut, aż kasza będzie całkowicie miękka i wchłonie większość mleka. Przykryć ją pokrywką i pozostawić do lekkiego ostudzenia, po czym zblendować na gładki krem, w razie potrzeby dolewając jeszcze trochę mleka.
Twaróg zmielić, dosłodzić miodem. Z pomarańczy i grejpfruta wykroić fileciki. W tym celu ostrym nożem obrać owoce (wraz z białą skórką) i ostrożnie wykrawać małe segmenty, omijając błonki.
Do wysokich szklanek nakładać na zmianę: krem jaglany, cząstki cytrusów i twarożek. Schłodzić przed podaniem.
Smacznego!
Brak komentarzy