Miałam ochotę na szybki deser. Połączyłam więc ze sobą kilka zdrowych produktów i zapiekłam w formie kruszonki. I wiecie co? Te niepozorne kokilki przekroczyły moje oczekiwania! Amarantusowo-migdałowa kruszonka z rabarbarem okazała się przepyszna. Bez cukru, bez glutenu, bez masła – za to z całą pewnością z pełnią smaku! 🙂 Prosto, sezonowo i zdrowo. Tak, jak lubię najbardziej.
- 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
- 30 g płatków migdałowych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka tahini
- 3 łyżki syropu kokosowego/klonowego/z agawy/miodu
- 2 laski rabarbaru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Płatki migdałowe zmielić. Wymieszać z amarantusem, olejem, tahini i 1 łyżką syropu. Zagnieść jak kruszonkę. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Posypać cynamonem i polać pozostałymi 2 łyżkami syropu, wymieszać. Rozłożyć do 3 kokilek do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut, po czym wyjąć i posypać z wierzchu przygotowaną kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut, zmniejszając temperaturę do 160 stopni. Upieczoną kruszonkę jeść na ciepło lub zimno. Można podać z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Brak komentarzy