Bez kategorii/ Śniadanie/ Zdrowe desery

Zdrowe śniadanie – pudding chia w różnych odsłonach

Wiosna coraz śmielej zagląda do naszych okien. Nadchodzi najpiękniejsza pora roku – uwielbiam ten czas, kiedy wszystko wokół budzi się do życia. Często mamy wiosną ochotę na zmianę diety. Na lżejszą, bardziej kolorową, zdrowszą. Chętniej sięgamy po produkty, które dodają nam dużo energii do działania. Pudding chia sprawdza się w tej roli idealnie! 
Dziś przedstawiam dwie propozycje na bardzo smaczny, lekki i zdrowy początek dnia. Którą wersję wybieracie? 🙂

Składniki na 2 porcje:
  • Baza puddingu:
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka miodu/syropu z agawy 
  • 1,5 szklanki mleka (u mnie owsiane)
  • Wersja I (bez laktozy):
  • 1/2 jabłka
  • orzechy włoskie
  • cynamon
  • kilka plastrów banana
  • łyżeczka miodu
  • Wersja II:
  • 1/2 banana
  • migdały
  • jogurt naturalny 
  • mus malinowy
  • 1 łyżeczka miodu

Wieczorem przygotować bazę do puddingów (najlepiej w słoiku) – nasiona chia zalać mlekiem, dodać miód, zakręcić słoik i mocno potrząsnąć, by ziarenka dobrze się wymieszały. Wstawić do lodówki, po 15 minutach znów potrząsnąć słoikiem. Pozostawić na całą noc w lodówce. Rano zamieszać i podzielić na dwie porcje.
Wersja I:
Jabłko umyć i pokroić w cienkie półplasterki. Na dno pucharka wyłożyć miód, na to przełożyć pudding chia. Wierch udekorować jabłkiem, bananem i cynamonem. Posypać orzechami.
Wersja II:
Na dno pucharka wyłożyć miód, przełożyć pudding chia, polać musem malinowym i wyłożyć na to jogurt naturalny. Udekorować plasterkami banana i posiekanymi migdałami.
Puddingi schłodzić lub podawać od razu.
Smacznego!
Zobacz też:

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj