Odkąd jestem zmuszona prowadzić dietę lekkostrawną, ciągnie mnie do rzeczy „zakazanych”. Wymarzyłam sobie tiramisu, ale odpadało tłuste mascarpone, żółtka i mocna kawa. Po chwili zastanowienia postanowiłam spróbować czegoś alternatywnego, ale w podobnym klimacie. I tak właśnie powstał jeden z lepszych deserów, jakie miałam okazję ostatnio jeść – tiramisu jaglane. To deser, który idealnie sprawdzi się zarówno dla dorosłych (użyjcie kawy i amaretto), jak i dla dzieci (zrezygnujcie z alkoholu, a zamiast kawy użyjcie Inki). Ja zjadłam wersję dziecięcą, ale i tak była pyszna 🙂
Jaglane tiramisu
Składniki na 2 porcje:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 i ½ – 2 szklanki mleka (u mnie domowe mleko owsiane)
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- Pół opakowania okrągłych biszkoptów (zużyłam 16 sztuk)
- ½ szklanki mocnej kawy lub kawy zbożowej
- Opcjonalnie: 1 łyżka amaretto (w wersji dla dorosłych)
- Ciemne kakao do posypania
Kaszę umieścić w rondelku, podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat. Przelać ją wrzątkiem na sicie i ponownie umieścić w rondelku. Kaszę zalać mlekiem (1 i ½ szklanki), dodać cukier i szczyptę soli. Gotować przez kilkanaście minut, aż kasza będzie całkowicie miękka i wchłonie większość mleka. Przykryć ją pokrywką i pozostawić do lekkiego ostudzenia, po czym zblendować na gładki krem (im gładszy, tym lepiej), w razie potrzeby dolewając jeszcze trochę mleka, tak aby krem miał nieco luźniejszą konsystencję.
Do osobnej miseczki wlać kawę i opcjonalnie połączyć ją z amaretto. Do szklanki nałożyć około 3 łyżki kremu jaglanego. Biszkopty maczać w kawie, a następnie układać w szklance. Posypać kakao. Powtórzyć warstwy jeszcze dwa razy (krem-biszkopty-kakao). Tak przygotowane tiramisu jaglane wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Smacznego!
3 komentarze
Tiramisu w wersji fit - Planeta Smaku
17 kwietnia 2020 at 07:14[…] Ale potrzeba matką wynalazków – już raz udowodniłam to, dzieląc się przepisem na jaglane tiramisu ? A zdrowsza odsłona wcale nie oznacza, że czegoś mu brakuje. Wręcz przeciwnie – jest […]
Anastasia
28 grudnia 2021 at 16:47Hello
Love youre recipes. Just saw that tiramisu was published in this site
https://www.franck.eu/en/inspiration/recipes/puding-od-prosa-s-okusom-tiramisua/
Congrats!
Planeta Smaku
29 grudnia 2021 at 20:31Thank you! I’m glad you like it! 🙂