Zdrowe desery/ Zdrowe słodkości

Tiramisu w wersji fit

Tak, wiem – wielu z Was powie, że tiramisu w wersji fit to jakaś profanacja. Że liczy się tylko oryginał, z mascarpone, cukrem i żółtkami. Ale potrzeba matką wynalazków – już raz udowodniłam to, dzieląc się przepisem na jaglane tiramisu 😉 A zdrowsza odsłona wcale nie oznacza, że czegoś mu brakuje. Wręcz przeciwnie – jest pysznie! Taki deser spodoba się wszystkim tym, którzy lubią zjeść coś słodkiego, ale jednocześnie lekkiego. Masa na bazie skyru i ricotty jest dodatkowo dobrym źródłem białka!

Jeśli zależy Wam bardzo na bezcukrowej wersji, możecie poszukać biszkoptów bez dodatku cukru (są dostępne w większych sklepach) lub wykorzystać w tej roli omlet biszkoptowy lub placuszki. Jeśli jednak akceptujecie małą dawkę zwykłego cukru, użyjcie zwykłych biszkoptów, tak jak ja 🙂

Tiramisu w wersji fit

Składniki na 2 porcje:

150 g jogurtu naturalnego typu skyr
150 g ricotty
1 łyżeczka masła orzechowego
3 łyżeczki erytrolu*
8 biszkoptów
150 ml mocnej kawy, ostudzonej
1 łyżka kakao naturalnego

*można też użyć innych, zdrowych zamienników cukru (np. miód, ksylitol, słodzik). Ilość warto dostosować do swoich upodobań, próbując masę.

Jogurt, ricottę, masło orzechowe i ksylitol zmiksować na gładki krem.
Biszkopty zanurzyć na sekundę w kawie i ułożyć na dnie przygotowanych szklanek lub pucharków (po dwa biszkopty na każdą porcję). Przykryć dwiema łyżkami kremu, posypać kakao. Ponownie ułożyć po jednym biszkopcie nasączonym kawą, przykryć kremem, posypać kakao i powtórzyć z kolejnymi warstwami. Całość obsypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, aż deser się schłodzi.

Podsumowując – u mnie na jedną porcję przypadły kolejne warstwy:
2 biszkopty-2 łyżki kremu-kakao-1 biszkopt-2 łyżki kremu-kakao-1 biszkopt-1 łyżka kremu-kakao

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj