Batony/ Bez cukru/ Zdrowe słodkości

Najlepsze orzechowe batony owsiane (bez masła i cukru)

W tygodniu FIT przepisów nie mogło zabraknąć tego przepisu. Bo „fit” nie oznacza dla mnie rzeczy, które trzeba jeść, by schudnąć. To modne słowo, które trzeba mądrze rozumieć; w mojej opinii jest to dbanie o siebie, o własne ciało, o dobrą kondycję psychiczną i fizyczną. Przepisy fit natomiast to nie niskokaloryczne posiłki kojarzące się z dietą-cud. Nic bardziej mylnego! Te batony owsiane to doskonały przykład. Nie są niskokaloryczne, uprzedzam. Ale stanowią zdrową przekąskę i z całą pewnością są o niebo lepszym wyborem, niż kupne słodycze tego typu. Spójrzcie tylko na listę składników! Ale tak naprawdę klucz do zdrowia polega na umiarze, warto o tym pamiętać.

Przyznaję szczerze, że próbowałam wielu batoników owsianych, ale żadne nawet nie umywają się do tych, które zrobiłam wczoraj. Chyba odkryłam przepis idealny! Chrupiące, zwarte, lekko karmelowe i baardzo orzechowe. I nie przejmujcie się ich kalorycznością. Zapewniam, że po takiej przekąsce pożegnacie głód na dłuższy czas!

Składniki na ok. 9 batonów:

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 20 g pestek dyni
  • 50 g słonecznika
  • 65 g orzechów ziemnych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 5 łyżek miodu
  • 1 jajko

W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, migdały, pestki dyni i słonecznika, posiekane orzeszki oraz szczyptę soli. W małym rondelku umieścić miód i masło orzechowe, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Dodać olej i wymieszać. Lekko przestudzić. Do płynnych składników dodać jajko i wymieszać. Przelać masę miodowo-orzechową do miski z suchymi składnikami i wymieszać dokładnie łyżką. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze docisnąć. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach, kontrolując kolor naszych batonów – powinny być złociste z wierzchu. Wyjąć keksówkę i pozostawić do ostudzenia. Następnie ostrym nożem pokroić na batony. Przechowywać w chłodnym miejscu do kilku dni.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj