W tygodniu FIT przepisów nie mogło zabraknąć tego przepisu. Bo „fit” nie oznacza dla mnie rzeczy, które trzeba jeść, by schudnąć. To modne słowo, które trzeba mądrze rozumieć; w mojej opinii jest to dbanie o siebie, o własne ciało, o dobrą kondycję psychiczną i fizyczną. Przepisy fit natomiast to nie niskokaloryczne posiłki kojarzące się z dietą-cud. Nic bardziej mylnego! Te batony owsiane to doskonały przykład. Nie są niskokaloryczne, uprzedzam. Ale stanowią zdrową przekąskę i z całą pewnością są o niebo lepszym wyborem, niż kupne słodycze tego typu. Spójrzcie tylko na listę składników! Ale tak naprawdę klucz do zdrowia polega na umiarze, warto o tym pamiętać.
Składniki na ok. 9 batonów:
- 150 g płatków owsianych
- 50 g płatków migdałowych
- 20 g pestek dyni
- 50 g słonecznika
- 65 g orzechów ziemnych
- szczypta soli
- 3 łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 5 łyżek miodu
- 1 jajko
W dużej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, migdały, pestki dyni i słonecznika, posiekane orzeszki oraz szczyptę soli. W małym rondelku umieścić miód i masło orzechowe, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Dodać olej i wymieszać. Lekko przestudzić. Do płynnych składników dodać jajko i wymieszać. Przelać masę miodowo-orzechową do miski z suchymi składnikami i wymieszać dokładnie łyżką. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze docisnąć. Piec przez około 25 minut w 180 stopniach, kontrolując kolor naszych batonów – powinny być złociste z wierzchu. Wyjąć keksówkę i pozostawić do ostudzenia. Następnie ostrym nożem pokroić na batony. Przechowywać w chłodnym miejscu do kilku dni.
Smacznego!
Brak komentarzy