Dziś przedstawiam Wam wariację na temat kaszy jaglanej. Połączenie dość neutralnej w smaku jaglanki z kwaśnymi wiśniami i kremowym jogurtem to był strzał w dziesiątkę! Wygląda fajnie, smakuje jeszcze lepiej i – co najważniejsze – syci na długo. Wypróbujcie!
Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1 szklanka wiśni
- 1 opakowanie (180 g) jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Kaszę podprażyć w suchym rondelku, gdy zacznie wydzielać orzechowy aromat przelać ją wrzątkiem . Odcedzić wodę i zalać świeżą, gorącą wodą, ok. 2-3 cm nad poziomem kaszy. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
W tym czasie przygotować wiśnie: owoce umyć i wydrylować. Przełożyć do rondla, dodać cukier trzcinowy i postawić na małym ogniu. Gotować, aż wiśnie zaczną puszczać sok. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Ugotowaną kaszę wymieszać z miodem. Na spód słoika lub szklanki wyłożyć łyżkę wiśni z syropem, przykryć częścią kaszy i polać jogurtem. Powtórzyć warstwy aż do wyczerpania składników.
Smacznego!
Brak komentarzy