Kasza/ Obiad/ Wege

Pieczona cukinia z kuskusem i tofu

Tydzień w stylu FIT, którego się podjęłam, jest dla mnie doskonałą okazją do odkrywania nowości w kuchni. Wczoraj pierwszy raz używałam kaszy owsianej, dzisiaj natomiast swój debiut ma tofu. Czy się polubiliśmy? Na pewno nie od pierwszego wejrzenia. Pierwszy kęs, muszę przyznać, trafił do kosza. To nie mój smak, to nie mój zapach… Ale nie dałam za wygraną! Przyprawiłam ten sojowy bloczek, zostawiłam do zamarynowania i… zapiekłam wraz z cukinią i kaszą kuskus. W całym tym podekscytowaniu nowością zapomniałam, że tofu to przecież nie ser 😉 i nie będzie ciągnący po upieczeniu. Jednak uważam, że w otoczeniu przypraw, pod wpływem temperatury i w połączeniu z cukinią zyskał na smaku. To dobre źródło białka dla wegan, ale jeśli nie wykluczacie z diety produktów zwierzęcych, spokojnie możecie w tym przepisie zastąpić tofu serem żółtym, mozzarellą lub fetą. Całość wyszła bardzo smacznie, sycąco i zdrowo. Pieczona cukinia to świetny pomysł na obiad lub lekką kolację 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 2 małe cukinie
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • po garści pestek dyni i słonecznika
  • Marynata do tofu:
  • 100 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce. Tofu odsączyć, pokroić na plastry grubości ok. 3 mm. Włożyć do zalewy i dokładnie przykryć nią tofu. Odstawić do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotować kuskus: kaszę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli i zalać wrzątkiem na wysokość 1 cm ponad kaszą. Przykryć talerzem i odstawić do napęcznienia na około 5 minut.
Cebulę drobno posiekać. Pora umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez kilka minut. Dodać pora i podsmażać, mieszając. Po kilku minutach dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem. Następnie na patelnię dodać kuskus, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i przyprawy.  Zestwić z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i odstawić.
Cukinie umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Łyżką wydrążyć środki. Nałożyć farsz z kaszy. Tofu wyjąć z zalewy i pokroić w paski. Ułożyć na farszu. Wstawić do piekarnka nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Upieczoną cukinię posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika. Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj