Składniki na 2 porcje:
- 2 małe cukinie
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 por (tylko biała część)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- po garści pestek dyni i słonecznika
- Marynata do tofu:
- 100 g tofu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu worcester
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce. Tofu odsączyć, pokroić na plastry grubości ok. 3 mm. Włożyć do zalewy i dokładnie przykryć nią tofu. Odstawić do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotować kuskus: kaszę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli i zalać wrzątkiem na wysokość 1 cm ponad kaszą. Przykryć talerzem i odstawić do napęcznienia na około 5 minut.
Cebulę drobno posiekać. Pora umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć przez kilka minut. Dodać pora i podsmażać, mieszając. Po kilku minutach dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem. Następnie na patelnię dodać kuskus, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i przyprawy. Zestwić z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i odstawić.
Cukinie umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Łyżką wydrążyć środki. Nałożyć farsz z kaszy. Tofu wyjąć z zalewy i pokroić w paski. Ułożyć na farszu. Wstawić do piekarnka nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Upieczoną cukinię posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i słonecznika. Smacznego!
Brak komentarzy