Pożywna, sycąca i sezonowa – taka właśnie jest zapiekanka z kaszą pęczak i dynią. Wymyśliłam sobie ostatnio taki obiad, mając na uwadze gusta wszystkich członków rodziny. Oprócz kaszy w zapiekance znalazły się też wcześniej podpieczone, chrupiące ziemniaczki (akurat miałam takie urocze maluchy, wielkości orzecha włoskiego), dynia (żeby było jeszcze bardziej kolorowo), pieczarki i por. Na wierzchu zapiekłam też jajko – płynne żółtko cudownie zespala wszystkie składniki, już po nałożeniu na talerz. Do zapiekanki z kaszą pęczak, która jest naprawdę treściwa, świetnie pasuje lekka sałatka (i lampka białego wina, w wersji dla dorosłych:))
Zapiekanka z kaszą pęczak i dynią
Składniki (porcja dla 3-4 osób)
100 g kaszy pęczak
500 g dyni bez skóry, najlepiej Hokkaido
1 cebula
Biała część pora (ok. 10 cm)
2 ząbki czosnku
4 pieczarki
4-5 ziemniaków, najlepiej jak najmniejszych
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
1 jajko
Obraną dynię pokroić w kostkę. Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na pół (lub na ćwiartki, jeśli są większe). Warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wstawić do piekarnika na około 20-30 min, aż warzywa zarumienią się i zmiękną.
Kaszę pęczak przepłukać na sicie, wrzucić do garnka i zalać wrzącą wodą (około 500 ml). Posolić, gotować, aż kasza zmięknie. Uwaga – pęczak nawet po ugotowaniu będzie lekko twardawy.
Cebulę obrać i pokroić drobno. Pora umyć, pokroić w półplasterki. Pieczarki obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić cebulę, pora i pieczarki. Podsmażyć przez kilka minut, dodać sos sojowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec na patelnię dodać ugotowany pęczak, upieczone ziemniaki i dynię oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać wszystko i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną.
Kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć zapiekankę, po środku zrobić wgłębienie i delikatnie wbić w nie jajko. Wstawić do piekarnika jeszcze na około 10 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Zapiekankę podawać np. w towarzystwie sałatki. Smacznego!
3 komentarze
Fit lunch
25 listopada 2020 at 10:00Wygląda naprawdę smacznie. W naszej rodzinie bardzo się sprawdzają takie zapiekane dania i wszyscy je lubimy. Jesteśmy także smakoszami kasz, także ten przepis to jakby był pod nas. Kasza, ziemniaki i dynia tworzą bardzo fajną kompozycję smakową, którą muszę koniecznie wypróbować w swojej kuchni. Smacznie, zdrowi i sycąco. Tak właśnie lubimy. Dziękujemy za tak dobrą dla nas inspirację.
Planeta Smaku
25 listopada 2020 at 18:50Dziękuję za komentarz. Myślę, że warto spróbować kaszy pęczak w takim wydaniu 🙂 pozdrawiam!
JOANKA
14 października 2022 at 20:19Właśnie jesteśmy po testowaniu tej zapiekanki. Uważamy ze jest przepyszna ?