Kotleciki/ Obiad/ Wege

Wegańskie kotleciki z ciecierzycy i białej fasoli

Zamiast powtarzać jak mantrę “Nie mam czasu na zdrowe gotowanie”, lepiej ubierz buty i skocz do sklepu po puszkę ciecierzycy 😉 Uwierz, że wystarczy 15 minut, by przygotować pyszne wegańskie kotleciki z ciecierzycy i białej fasoli. Wyglądają niepozornie, ale są naprawdę sycące! Podaję je z gęstym jogurtem i surówką. Uwielbiam takie szybkie propozycje na lunch do pracy lub bezmięsny obiad.

 

Składniki na 6 kotlecików:

 

  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 100 g białej fasoli
  • 2 łyżki mąki (u mnie gryczana)
  • 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej
  • 2 łyżeczki tahini lub masła orzechowego
  • 1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czarnuszki*
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano, kminek, kurkuma – do smaku
  • olej kokosowy do smażenia

 

* Jeśli nie masz czarnuszki, możesz zastąpić ją np. sezamem. Polecam jednak jej zakup, bo nadaje kotlecikom przyjemny smak. Poza tym, jest bardzo zdrowa!  🙂
Znajdziecie ją m.in. w sklepie Naturalnie Zdrowe.
Ciecierzycę i fasolę odcedzić i opłukać na sicie. Przełożyć do malaksera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej (ok. 1 łyżki). Z masy formować niewielkie kotleciki. Smażyć je z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z jogurtem lub sosem pomidorowym i sałatką.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj