Zamiast powtarzać jak mantrę „Nie mam czasu na zdrowe gotowanie”, lepiej ubierz buty i skocz do sklepu po puszkę ciecierzycy 😉 Uwierz, że wystarczy 15 minut, by przygotować pyszne wegańskie kotleciki z ciecierzycy i białej fasoli. Wyglądają niepozornie, ale są naprawdę sycące! Podaję je z gęstym jogurtem i surówką. Uwielbiam takie szybkie propozycje na lunch do pracy lub bezmięsny obiad.
Składniki na 6 kotlecików:
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 100 g białej fasoli
- 2 łyżki mąki (u mnie gryczana)
- 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej
- 2 łyżeczki tahini lub masła orzechowego
- 1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka czarnuszki*
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano, kminek, kurkuma – do smaku
- olej kokosowy do smażenia
* Jeśli nie masz czarnuszki, możesz zastąpić ją np. sezamem. Polecam jednak jej zakup, bo nadaje kotlecikom przyjemny smak. Poza tym, jest bardzo zdrowa! 🙂
Znajdziecie ją m.in. w sklepie Naturalnie Zdrowe.
Ciecierzycę i fasolę odcedzić i opłukać na sicie. Przełożyć do malaksera wraz z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej (ok. 1 łyżki). Z masy formować niewielkie kotleciki. Smażyć je z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać z jogurtem lub sosem pomidorowym i sałatką.
Smacznego!
1 Komentarz
Pomysły na udaną parapetówkę. Przepisy i inspiracje wnętrzarskie - Planeta Smaku
13 lipca 2021 at 11:05[…] wykorzystałam przepis na kotleciki z ciecierzycy i białej fasoli, ale możecie wykorzystać dowolny inny – zobacz zbiór moich przepisów na wege […]