Kruche, wegańskie ciastka to naturalnie słodka i zdrowa przekąska, która idealnie sprawdza się, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego do kawy. Robi się je szybko i bezproblemowo. Będą z nich zadowoleni zwolennicy zdrowych wypieków a także ci, którzy unikają glutenu.
Składniki na około 10 sztuk:
- 50 g orzechów ziemnych
- 30 g mąki ryżowej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 10 g mąki kokosowej
- 1 banan
- 2 łyżki melasy lub syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Orzechy zmielić w malakserze pulsacyjnie na mąkę (uważając, by nie wytrącił się tłuszcz – wtedy wyjdzie nam masło orzechowe). Wymieszać z mąką ryżową, kokosową, siemieniem lnianym, sezamem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. W osobnym naczyniu banana rozgnieść widelcem i wymieszać z melasą. Połączyć bananową papkę z suchymi składnikami i zagnieść na ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć orzechy ziemne, lekko dociskając. Piec przez około 12 minut w 180 stopniach, aż lekko się zrumienią.
Uwaga – moje ciasteczka nabrały brązowej barwy dzięki melasie karobowej – jeśli użyjecie syropu z agawy, możecie uzyskać jaśniejszy odcień 🙂
Duży wybór dobrej jakości składników potrzebnych do wykonania tych ciastek znajdziecie w sklepie Naturalnie Zdrowe.
Brak komentarzy