Po świętach przyda się trochę lekkich pozycji w menu. Bardzo dobrze sprawdzi się pudding chia, który dzięki dużej zawartości błonnika potrafi nasycić na kilka godzin. Sprawdzi się w roli zdrowej przekąski – wypróbujcie go na drugie śniadanie lub podwieczorek! Tym razem zielona, lekko kwaśna wersja z musem zrobionym na bazie kiwi, szpinaku i odrobiny młodego jęczmienia. Na zdrowie! 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 4 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka kokosowego (lub innego)
- 1 łyżka miodu
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 dojrzałe kiwi
- 1/2 banana
- garść szpinaku
- opcjonalnie: 1 łyżeczka młodego jęczmienia
- 1/2 szklanki ulubionego musli lub bakalii (u mnie mieszanka pestek dyni, słonecznika, jagód goji i kokosa)
- plasterki kiwi i płatki kokosowe do dekoracji
Mleko połączyć z miodem i nasionami chia. Dobrze wymieszać, po czym wstawić do lodówki na 15 minut i ponownie wymieszać.
Kiwi, banana i szpinak zmiksować, dodać młody jęczmień (opcjonalnie) i ewentualnie odrobinę wody do rozrzedzenia.
W szklankach na spodzie wsypać musli, wylać po połowie jogurtu, na to wyłożyć pudding chia i mus z kiwi. Udekorować plasterkiem kiwi i płatkami kokosowymi (opcjonalnie). Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy