Nadchodzi wiosna, a wraz z nią realna chęć zmiany swojego jadłospisu na lżejszy, bardziej kolorowy i zdrowy. Pierwsze promienie (prawie wiosennego) słońca zainspirowały mnie do stworzenia zdrowego deseru. Kruche babeczki owsiane napełnione puddingiem chia i owocami mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych, kruchych ciasteczek z dużą ilością masła i cukru. Moja wersja nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków 🙂 Świetne zarówno na drugie śniadanie, jak i deser.
Składniki na ok. 6 sztuk:
- Babeczki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki słonecznika
- 1/2 banana
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1 małe jajko
- 1 łyżka ciemnego kakao
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła orzechowego
- Pudding chia:
- 2 łyżki chia
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
- Dodatkowo:
- ulubione owoce
Nasiona chia zalać mlekiem, dodać miód i bardzo dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, przemieszać ponownie po kilkunastu minutach, aby nie utworzyły się grudki.
Wszystkie składniki na babeczki umieścić w pojemniku blendera (lub malaksera) i zmiksować, aż utworzy się zwarta, lekko klejąca masa.
Z masy odrywać małe kulki i wylepić nimi silikonowe (lub metalowe) foremki na babeczki, mocno dociskając do brzegów. Ułożyć na blasze i piec przez około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Do ostudzonych babeczek nałożyć pudding chia, udekorować owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy