Bez cukru/ Zdrowe słodkości/ Zdrowe wypieki

Kruche babeczki owsiane z puddingiem chia

Nadchodzi wiosna, a wraz z nią realna chęć zmiany swojego jadłospisu na lżejszy, bardziej kolorowy i zdrowy. Pierwsze promienie (prawie wiosennego) słońca zainspirowały mnie do stworzenia zdrowego deseru. Kruche babeczki owsiane napełnione puddingiem chia i owocami mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych, kruchych ciasteczek z dużą ilością masła i cukru. Moja wersja nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków 🙂 Świetne zarówno na drugie śniadanie, jak i deser.

Składniki na ok. 6 sztuk:

  • Babeczki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika
  • 1/2 banana
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • Pudding chia:
  • 2 łyżki chia
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
  • Dodatkowo:
  • ulubione owoce

Nasiona chia zalać mlekiem, dodać miód i bardzo dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, przemieszać ponownie po kilkunastu minutach, aby nie utworzyły się grudki.

Wszystkie składniki na babeczki umieścić w pojemniku blendera (lub malaksera) i zmiksować, aż utworzy się zwarta, lekko klejąca masa.
Z masy odrywać małe kulki i wylepić nimi silikonowe (lub metalowe) foremki na babeczki, mocno dociskając do brzegów. Ułożyć na blasze i piec przez około 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Do ostudzonych babeczek nałożyć pudding chia, udekorować owocami.

Smacznego!

Duży wybór bakalii i zdrowych produktów możecie zamówić w sklepie Agnex, który przygotował 5% zniżkę na hasło: ZDROWE-BAKALIE

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj