Jeśli lubicie pochrupać coś między posiłkami, ten przepis będzie dla Was idealny! Ja kompletnie przepadłam, kiedy po raz pierwszy upiekłam te krakersy. Zrobione z samych super zdrowych ziaren, bez mąki i innych niepotrzebnych składników. Rewelacyjnie chrupiące, wyśmienite zarówno solo, jak i w roli chrupkiego pieczywa – z hummusem to już w ogóle bajka 🙂 Nie zastanawiajcie się długo. Po prostu je upieczcie!
Składniki na około 16 sztuk *
- 1/3 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki nasion chia
- 3 łyżki płatków jaglanych (lub owsianych)
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki nasion konopii
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kminku
- ok. 1 i 1/4 szklanki wody
*w zależności od tego, jak duże krakersy preferujecie
Wszystkie suche składniki umieścić w pojemniku blendera i pulsacyjnie zmiksować na drobniejsze kawałki (ale nie proszek!). Dodać wodę i wymieszać. Odstawić na około 10 minut. Po tym czasie ponownie wymieszać – masa powinna być gęsta, a chia i siemię wytworzyć „kleik”, który wszystko zespoli. Jeśli masa wciąż jest płynna, zamieszać i odstawić jeszcze na chwilę, ewentualnie dosypać niewielką ilość dowolnych nasion.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej masę, tworząc cienką warstwę (2-3mm). Ostrym nożem lub radełkiem do pizzy pokroić na kwadraty lub prostokąty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec z termoobiegiem przez około 25-30 minut, aż krakersy lekko się zezłocą i będą chrupkie. Wciąż lekko ciepłe krakersy zdjąć z blachy. Przechowywać w suchym miejscu do kilku dni.
Brak komentarzy