Chociaż nazwa wskazuje bardziej na wiosenną przekąskę, springrollsy to pomysł dobry na każdą porę roku. W końcu trudno się oprzeć tylu kolorom zawiniętym w zgrabny, przezroczysty rulonik z papieru ryżowego. To świetny pomysł na spotkania ze znajomymi oraz na urozmaicenie jesiennego menu.
Największy plus? Springrollsy można nadziać tym, co najbardziej nam odpowiada. Zamiast kurczaka można użyć tofu lub krewetek, wykorzystać ulubione warzywa czy świeże zioła. Tym, co łączy składniki, jest pyszny sos orzechowy w środku każdej sajgonki. Do podania polecam natomiast klasyczny sosem sojowy.
Spróbujecie?
Springrollsy z sosem orzechowym
Składniki:
1 filet z kurczaka
Marynata:
1 łyżeczka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki miodu, 1 ząbek czosnku, duża szczypta ostrej papryki, 1 łyżka oliwy
Papier ryżowy – 8 arkuszy
Makaron vermicelli lub ryżowy
1 awokado
1 mała marchewka
1/2 papryki – dowolnej, można użyć kilku kolorów
1 ogórek zielony
Mix sałat
Sos orzechowy:
2 łyżki masła orzechowego, 1 łyżeczka sosu sojowego, 4-5 łyżek wody, 1/2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka soku z limonki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę – wymieszać sos sojowy, pół łyżeczki miodu, ostrą paprykę i łyżkę oliwy z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Do marynaty dodać pokrojonego kurczaka i odstawić na około pół godziny do lodówki.
Marchew i ogórka obrać, pokroić w drobne słupki. Przełożyć do miseczki z małą ilością zimnej wody, dodać odrobinę octu lub soku z limonki oraz dużą szczyptę cukru oraz soli. Pozostawić na czas przygotowywania sajgonek.
Przygotować sos orzechowy: w misce energicznie wymieszać wszystkie składniki, aby połączyły się w gładki sos.
Makaron vermicelli przygotować według wskazówek na opakowaniu i odcedzić.
Awokado obrać i pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny.
Zamarynowanego kurczaka usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni (nie trzeba dodawać już tłuszczu, gdyż znajduje się on już w marynacie).
Arkusz papieru ryżowego namoczyć w gorącej wodzie przez około 15 sekund, wykorzystując szerokie naczynie lub talerz. Odłożyć na deskę, przy jednym brzegu kłaść po trochu każdego składnika, liście sałaty, niewielką ilość makaronu, 1 – 2 plasterki kurczaka, kilka paseczków marchewki, ogórka i papryki, plasterek awokado, płaską łyżeczkę sosu orzechowego. Zrulować sajgonkę do środka, następnie złożyć do środka przeciwległe dwa boki i zwinąć roladkę do końca ku przeciwległemu bokowi.
zobacz filmik ze zwijania poniżej:
Springrollsy najlepiej trzymać pod ściereczką do czasu podania, aby nie wyschły. Podawać z sosem sojowym w oddzielnej miseczce.
Brak komentarzy