Inne przekąski/ Przekąski

Cukinia panierowana w sezamie i carpaccio z buraków

Odkąd poznałam smak panierowanej cukinii, bardzo chętnie po nią sięgam. Jest o niebo lepsza niż frytki! Chrupiąca panierka z sezamu i sera nadaje jej niezwykłego smaku. Można podać ją jako dodatek do dania głównego lub osobną przystawkę. W tej roli dobrze sprawdziła się – zarówno wizualnie, jak i smakowo – w duecie z buraczanym carpaccio. Bardzo fajne połączenie smaków! 


Składniki:
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki sezamu
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • olej do smażenia
  • Ponadto:
  • 1 ugotowany burak
  • 50 g sera feta
  • odrobina oleju z pestek dyni
Cukinię bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w plastry pod lekkim skosem, o grubości ok. 1 cm. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Jajko rozkłócić widelcem. Sezam wymieszać z serem. Cukinie maczać kolejno w jajku a następnie panierować z dwóch stron w sezamie. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cukinię przez ok. pół minuty z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Każdy plasterek przekroić na pół.
Przygotować carpaccio: ugotowanego buraka obrać, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć na talerzu, tworząc okrąg. Polać odrobiną oleju i posypać pokruszoną fetą. Podawać z panierowaną cukinią. 
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj