Odkąd poznałam smak panierowanej cukinii, bardzo chętnie po nią sięgam. Jest o niebo lepsza niż frytki! Chrupiąca panierka z sezamu i sera nadaje jej niezwykłego smaku. Można podać ją jako dodatek do dania głównego lub osobną przystawkę. W tej roli dobrze sprawdziła się – zarówno wizualnie, jak i smakowo – w duecie z buraczanym carpaccio. Bardzo fajne połączenie smaków!
Składniki:
- 1 nieduża cukinia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki sezamu
- sól i pieprz
- 3 łyżki startego sera żółtego
- olej do smażenia
- Ponadto:
- 1 ugotowany burak
- 50 g sera feta
- odrobina oleju z pestek dyni
Cukinię bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić w plastry pod lekkim skosem, o grubości ok. 1 cm. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Jajko rozkłócić widelcem. Sezam wymieszać z serem. Cukinie maczać kolejno w jajku a następnie panierować z dwóch stron w sezamie. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cukinię przez ok. pół minuty z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Każdy plasterek przekroić na pół.
Przygotować carpaccio: ugotowanego buraka obrać, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć na talerzu, tworząc okrąg. Polać odrobiną oleju i posypać pokruszoną fetą. Podawać z panierowaną cukinią.
Smacznego!
Brak komentarzy