Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczną przekąskę. Muffiny na wytrawnie! Ciekawe w smaku, wyraziste dzięki serowi, wzbogacone o zdrowy dodatek w postaci świeżego szpinaku. Można je dowolnie modyfikować, szpinak połączyć z jarmużem, dodać ulubionych ziół, przypraw lub warzyw. Są na tyle uniwersalne, że przyjmą naprawdę wiele modyfikacji 🙂 Polecam! Może być fajną propozycją na przemycenie warzyw w diecie dziecka (kto nie lubi muffinek?), ale i też przekąską na andrzejkowe przyjęcie 🙂
- 150 g sera żółtego
- 100 g świeżego szpinaku
- garść jarmużu (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej papryki
- 120 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 małe jajka
- 4 łyżki oleju
- 100 g jogurtu naturalnego
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak i jarmuż dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Paprykę pokroić w drobną kostkę.
W misce wymieszać ze sobą mąkę, starty ser, proszek do pieczenia, sól, pieprz i paprykę słodką. W osobnym naczyniu wymieszać jajka z jogurtem i olejem. Dorzucić do mieszanki pokrojone liście jarmużu i szpinaku. Połączyć zawartość obu naczyń, wlewając mokre składniki do suchych. Wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.
Tak przygotowanym ciastem napełniać foremki do muffinek (do 3/4 wysokości). Piec przez około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy