Przekąski/ Sałatki

Sałatka z pieczonymi burakami i pomarańczą

Karnawał trwa w najlepsze (chociaż jako studentka w czasie sesji jakoś tego nie odczuwam). Warto być przygotowanym w razie niespodziewanej (lub planowanej) wizyty znajomych. Z doświadczenia wiem, że sałatka to must have na wszelkich domowych imprezach. Sięgają po nią zarówno panie („przecież dbam o linię, nie będę zapychać się chipsami”) jak i panowie („może wypadałoby przekąsić coś innego, niż tylko chipsy…”). To tak z przymrużeniem oka – a fakt jest taki, że mam dla Was świetny przepis na zaskakująco pyszną sałatkę! Idealnie wyważone smaki: słodkie, pieczone buraki, lekko kwaśna pomarańcza, słona feta, soczysty granat i chrupiące ziarna. Lekka, kolorowa i bardzo smaczna sałatka, która sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i na lunch czy kolację. Znajomi z pewnością poproszą Was o przepis 😉 Spróbujcie!

Składniki:

  • 4 pieczone buraki*
  • 1 duża pomarańcza
  • 150 g sera feta
  • pół opakowania gotowej mieszanki sałat (lub rukoli)
  • 1/2 granata
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • Sos:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • duża szczypta soli
  • pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

*Buraki umyć, osuszyć, każdego zawinąć w folię aluminiową i piec przez około 1,5 godziny (muszą być miękkie). Najlepiej zrobić to przy okazji pieczenia innych rzeczy.

Upieczone buraki obrać i pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać – ostrym nożem odkroić skórkę tuż przy miąższu i następnie wykroić niewielkie fileciki. Ser feta pokroić w kostkę. Na suchej patelni podprażyć pestki, aż lekko się zrumienią (uważać, by ich nie przypalić).
W osobnym naczyniu (najlepiej słoiku) wymieszać ze sobą wszystkie składniki na sos.

Do miski warstwowo nakładać mieszankę sałat, buraki, ser feta i cząstki pomarańczy, całość posypać pestkami granatu i podprażonymi pestkami. Polać sosem. Schłodzić w lodówce. Wymieszać przed podaniem.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj