Obiad/ Przekąski

Pizza na cienkim cieście

Chrupiące, wyrośnięte brzegi, cienki spód, wyrazisty sos pomidorowy – to dla mnie podstawa pysznej pizzy. Zrobienie jej własnoręcznie w domu nie jest trudne i przynosi mnóstwo frajdy! Wiadomo, że w piekarniku trudno jest osiągnąć efekt jak w piecu opalanym drewnem, ale z tego przepisu jestem wyjątkowo zadowolona. Przed Wami pyszna pizza na cienkim cieście! Spróbujcie sami, naprawdę warto!

Pizza na cienkim cieście

Składniki na 2 pizze:

Sos:
– 3 małe pomidory lub 2 duże
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– przyprawa chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Ciasto na pizzę:
– 250 g mąki (najlepiej typ 00, może zamiennik typ 405-450)
– 5 g drożdży świeżych
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ok 200-250 ml letniej wody
– szczypta cukru
Dodatki (wg uznania):
– ser mozzarella 125 g
– ser gouda 80 g
– oregano
– pieczarki
– inne ulubione dodatki według uznania: szynka/salami/boczek/rukola

Wykonanie


Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, szczyptę cukru oraz 1/4 szklanki wody. Wszystko wymieszać z mąką do rozpuszczenia drożdży. Dodać sól, łyżkę oliwy i stopniowo dolewać pozostałą wodę, zagniatając na elastyczne ciasto (ok 10 minut, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk). Wyrobione ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok 3 godziny.

W międzyczasie przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Do rozgrzanego rondelka wlać łyżkę oliwy i wsypać szczyptę chilli. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Pomidory pokroić w kostkę usuwając nasiona i dorzucić do cebuli i czosnku. Całość dusić ok 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Odparować wodę, by powstał gęsty sos. Doprawiać solą, pieprzem i oregano wg uznania.

Na chwilę przed pieczeniem pizzy rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury (u mnie 250 stopni C). Bardzo ważne, by blacha, na której będzie pieczona pizza, również się nagrzewała w piekarniku. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozciągnąć dłońmi na blacie oprószonym mąka na placek średnicy 26 cm (można pomagać sobie wałkiem, mnie prościej było zrobić to dłońmi). Wyjąć rozgrzaną blachę i ostrożnie przerzucić na nią ciasto. Kolejność składników jest bardzo ważna. Najpierw na placek ląduje sos pomidorowy, następnie połowa mozzarelli oraz sera gouda. Na ser położyć pieczarki oraz pozostałe dodatkowi. Całość oprószyć szczyptą soli. Boki pizzy można posmarować oliwą, żeby ładnie się zarumieniły. Pizzę piec przez ok 5-6 minut w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu posypać oregano.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj