Obiad/ Ryż/ Wege

Kolorowa frittata ryżowa

Frittata, czyli rodzaj omletu (często zapiekanego) z różnymi dodatkami, to fantastyczny sposób na wykorzystanie posiadanych akurat składników. Sprawdzi się idealnie zarówno w roli pożywnego śniadania, jak i lekkiej kolacji. Szczególnie, jeśli tak jak ja, dodacie do niej ryż i dużo kolorowych warzyw. Wyszło pysznie, szybko i sycąco! 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 50 g/ pół woreczka ryżu (użyłam Basmati) – waga przed ugotowaniem
  • 3 pieczarki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 cukinii
  • szczypiorek
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki bazylii, sól, pieprz
  • odrobina masła do wysmarowania formy
Ryż ugotować wedle wskazówek na opakowaniu, wystudzić.
Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Podsmażyć na maśle, aż będą rumiane. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę, fasolkę odsączyć. Szczypiorek posiekać.
W misce wymieszać ze sobą jajka, ryż, dodać pokrojone warzywa, podsmażone pieczarki, szczypiorek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 
Masę przelać do wysmarowanej masłem okrągłej foremki (użyłam silikonowej formy o śr. 16 cm; może to być także patelnia żeliwna do zapiekania, naczynie żaroodporne lub mniejsza tortownica). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25 minut, aż masa się zetnie.
Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj