Przedstawiam Wam przepis na przepyszne ciasto Tiramisu. Przetestowane wielokrotnie, rozpływające się w ustach! Przepis jest wbrew pozorom prosty, jednak warto rozłożyć sobie pieczenie na kilka etapów – biszkopt upieczony wcześniej bardzo usprawni przygotowanie ciasta. Duża blacha deseru sprawi, że dla każdego łasucha znajdzie się dokładka 🙂 Idealne na rodzinne uroczystości.
Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Blaszkę o wymiarach 40 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Gdy piana będzie sztywna i gładka, dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać i przesiać. Stopniowo dodawać do masy, mieszając delikatnie łopatką. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę, wyrównać wierzch szpatułką i wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krem:
- 500 g mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 ml amaretto
Jajka wykorzystywane do kremu sparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Żółtka umieścić w miseczce, dodać cukier. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą (tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody). Miksować przez około 2 minuty nad parą, po czym zdjąć miskę z kąpieli wodnej i miksować kolejne 2 minuty, aż masa będzie bardzo jasna i puszysta. Dodać amaretto i ponownie zmiksować.
Mascarpone rozmiksować w osobnej misce. Dodać do niego masę z żółtek i cukru, zmiksować na jednolity krem.
Śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do mascarpone, za pomocą szpatułki, aż powstanie jednolity, puszysty krem.
Nasączenie:
- 250 ml mocnej kawy
- 3 łyżki amaretto
Składniki wymieszać.
Dodatkowo:
- Gorzkie kakao
Biszkopt przekroić na 2 blaty.
Jeden blat biszkoptowy skropić połową ponczu, wyłożyć połowę masy i posypać gorzkim kakao. Przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Brak komentarzy