Sezon na rabarbar zaczęłam klasycznie. Jeśli kiedykolwiek będziecie się zastanawiać, jak spożytkować owoce – kruche ciasto, beza i kruszonka to opcja, która Was nie zawiedzie. Takie połączenie nie może się nie udać! A rabarbar i jabłko lubią się, i to bardzo.
Składniki:
Ciasto:
200 g masła
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
4 łyżki cukru pudru
ew. 1 łyżka spirytusu
Nadzienie:
500 g rabarbaru
2 duże jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
4-5 łyżek cukru (w zależności od kwaśności owoców)
Beza:
5 białek
200 g cukru
szczypta soli
Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Zrobić wgłębienie, dodać żółtka i spirytus, zagnieść kruche ciasto. Oderwać kawałek ciasta (wielkości pięści) i odłożyć do lodówki. Większą część ciasta lekko podsypać mąką i rozwałkować na prostokątną blachę (o wym.35 x 25cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar oraz jabłka umyć i obrać. Owoce pokroić w kostkę (z jabłek usunąć gniazda nasienne). Wyłożyć na ciasto, posypać cukrem i cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Wyłożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć odłożoną część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec kolejne 25-30 minut.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy