Lubię wejść do kuchni i totalnie improwizując, upiec coś słodkiego. Mała rzecz, a cieszy. Szczególnie jeśli wyjdzie naprawdę smacznie! Połączenie kokosu z jogurtem dało bardzo delikatną i puszystą strukturę muffinek. Kropką nad „i” jest tutaj kwaskowaty dżem, który świetnie współgra ze słodką nutą babeczek. Idealne na szybki deser lub poczęstunek dla gości!
Składniki na 12 szt.
- 100 g masła lub margaryny
- 125 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g jogurtu
- 2 jajka
- 12 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, ucierając. Wsypać wiórki kokosowe i nadal ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać stopniowo jogurt na przemian z mąką. Miksować tylko do połączenia się składników.
Do przygotowanych foremek na muffinki wyłożyć po łyżce ciasta, nałożyć łyżeczkę powideł i przykryć kolejną warstwą ciasta. Piec przez około 25-30 minut w 170 stopniach. Smacznego!
Brak komentarzy